Uutiset
Talousseminaari 16.11.2017 - SSABn investointeja ja Ylivieskan vetovoiman taustaa avataan Raahessa


Torstaina Raahen talousseminaarissa tarjotaan kuultavaksi talouden huippualustajia. Esitykset liittyvät SSAB:n ja  Fennovoiman suurhankkeisiin, Ylivieskan vetovoimatekijöihin, talouden näkymiin ja Venäjän kauppaan.

SSAB:n tulevia investointeja selvittää seminaarissa päällikkö Henry Saartoala. Myös Fennovoiman investoinnin askelmerkit päivitetään, kun viestintäjohtaja Maira Kettunen informoi Hanhikivi 1:n tilanteesta ja taloudellisista vaikutuksista.

Suomen talouden näkymistä kuullaan puheenvuoro Osuuspankin pääekonomisti Reijo Heiskaselta. Kasvunäkymistä saadaan kuulla myös Venäjän kaupassa, vaikka taustalla onkin edelleen kaupan pakotteita. Suomalaisvenäläisen Kauppakamarin toimitusjohtaja Jaana Rekolainen taustoittaa Venäjän kaupan tilannetta ja riskejä.

Ylivieskan kaupunginjohtaja Terho Ojanperä tuntee kaupan ja palveluiden kehittämisen avaintekijät. Hän kertoo Ylivieskan palveluelinkeinojen kehittymisen taustaa ja siihen käytetyistä vahvistamisen keinoista.

Raahen Talousseminaari järjestetään koulutuskeskus Brahessa torstaina 16.marraskuuta klo 13-17. Siihen ehtii vielä ilmoittautua lähettämällä osallistumisviesti osoitteeseen esa.pellikainen@chamber.fi.Ohjelma


Julkaistu: 14.11.2017

Kategoria: YleisetRakentamista Pohjois-Norjan ja Pohjois-Ruotsin Arctic Europe alueella 240 miljoonaa euroa marraskuussa 2017


Marraskuun 2017 rakentamista Pohjois-Norjan ja Pohjois-Ruotsin Arctic Europe alueella 240 miljoonaa €.

Vuosittaiset kaivospuolen investoinnit Kuolan niemimaalla ovat noin 250 miljoonaa euroa ja Norrbottenin

LKABn ja Bolidenin investoinnit noin 200-300 miljoonaan euron vuositasoa. Vain yhden Statoil kentän, 

Johan Castberg, vuosittainen investointi on reilut 100 miljoonaa euroa vuoteen 2022. Statoililla on

15 toiminnassa olevaa kenttää ja uusia lupia on haettu 6 esiintymälle.

Tämän suurusluokan vuosittaisia investointeja, seitsemältä eri toimijalta, ei löydy muualta Euroopassa.Tietoa Pohjois-Norjan, Pohjois-Ruotsin ja Luoteis-Venäjän hankkeistaLisätietoa:

Jukka Olli

jukka.olli@businessoulu.com

Senior Advisor, BusinessOulu

Finnish Business Hub Sweden/Norway

www.businessoulu.com


Julkaistu: 01.11.2017

Kategoria: YleisetSuurhankeviestit lokakuu 2017


Suurhankeviestit lokakuu 2017


Julkaistu: 24.10.2017

Kategoria: YleisetRakentamista Pohjois-Norjan ja Pohjois-Ruotsin Arctic Europe alueella 350 miljoonaa euroa lokakuussa 2017


Hyvää syksyn jatkoa!

Käsitys pakkoruotsista on muuttumassa ainakin Oulussa sillä Oulun seudun ammattiopiston oppilaat

valitsevat vapaaehtoisesti Ruotsin kielen kursseja jotka ovat jo täynnä oppilaita. Olisikohan Oulun kaupungin pitkäaikainen informaatiotyö Pohjois-Norjan ja Pohjois-Ruotsin mahdollisuuksista vaikuttanut nuorten valintaan? Myös yhteydenotot yrityksistä ovat lisääntyneet siinä määrin että tarvetta yritysten etsimiseen ei enää ole. Loistava kehitys joka antaa uusia mahdollisuuksia Suomen vientiin. Oulun Industry Summit lähestyy https://industrysummit.fi/ 5-6.10.2018, vielä ehditte mukaan.Uutisia Pohjois-Norjasta

-Oulun Seudun Ammattiopiston Arctic Labour hanke lisää työvoiman liikkuvuutta Pohjois-Norjaan.

Menneellä viikolla Spider Industrier As toimitusjohtaja Geir Pedersen vieraili Oulussa kertomassa rekrytointitarpeista. Heillä on huutava pula sähkömiehistä Pohjois-Norjassa.-Ensi viikolla vierailee Pohjois-Norjan isoin rakentaja Consto As Oulussa. Teemme kierroksen heidän mahdollisten uusien alihankkijoiden luona Vaasasta pohjoiseen. Hienoa että suomalaiset rakennusalan yritykset ovat aktiivisia.-Vuoden kaksi viimeistä kuukautta lisäävät vielä Pohjois-Norjan rakentamista noin 1 miljardilla eurolla joten vasta julkaistulla yrityskaupalla jossa oululainen Kymppi Group osti norjalaisen Solid Vedlikehold As on hyvä pohja. Hyvä tilaisuus saada Pohjois-Norjan kontakteja on Arctic Frontiers tapahtuma Tromssassa 21-26.1.2018.

Uutisia Pohjois-Ruotsista

-Jällivaaran kunta keskeytti puitesopimus kilpailutuksen rakennuksien purkutöistä sillä vain yksi tarjous oli tullut määräaikaan mennessä. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta sillä tätä tapahtuu tosi usein Kiirunassa ja Jällivaarassa johtuen kovasta hintatasosta johtuen urakoitsijoiden puutteesta. Kiirunan kaupungin ja Jällivaaran Malmbergetin siirtourakat kiihtyvät ja nyt on oikea aika etabloitua Ruotsin malmikentille.

-Tulevalla viikolla siirretään Kiirunan kaupungin toiseksi vanhin talo vuodelta 1895. Talossa asui Kiirunan kaupungin perustaja ja LKAB:n ensimmäinen disponentti Hjalmar Lundbohm. Historiasta vielä sen verran että Ruotsin riksdag ja Norjan stortinget päättivät vuonna 1898 jatkaa rautatien Jällivaarasta Narvikkiin. Tämä rautatie on ollut Norrbottenin ja Pohjois-Norjan tärkein investointi sillä siinä liikkuu LKAB:n

malmikuljetukset sekä pohjoisnorjalaisten elintarvikkeet. Vuonna 2021 on tämän kyseisen radan käyttöaste 100% joka sulkee mahdollisuuden suomalaisen tavaraliikenteen kulkuun Jäämerelle. Toivotaan että liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin raportti Jäämeren radasta johtaa samaan kuin Ruotsin riksdagen ja Norjan stortinget päätös jo vuonna 1898. Norjan liikenneministerin Ketil Solvik-Olsenin kiinnostus asiasta vie asiaa eteenpäin Norjassa. Saatuamme radan Pohjois-Norjaan avautuu Suomen elintarvike- ja rakennusteollisuudelle parempi mahdollisuus kilpailla Ruotsin kanssa Pohjois-Norjan ja myös Aasian markkinoista. Pienellä jalkatyöllä saamme myös Ruotsin puolen tavaraliikenteen Uppsalan pohjoispuolelta käyttämään uutta rataa sillä rataliikenne Tukholman eteläpuolella on ruuhkaista. 

-Syyskuun viimeisenä lauantaina testataan henkilöliikennettä uudella sähköistetyllä radalla välillä Luulaja-Haaparanta. Vuonna 1903 rakennettua Kemi-Tornio rautatietä ei ole sähköistetty noin 16 km osalta eikä henkilöliikennettä ole ollut vuoden 1988 jälkeen. Työvoiman liikkuvuutta auttaisi jos junaliikenne välillä Oulu-Luulaja saataisiin toimimaan. Pohjois-Norjan ja Pohjois-Ruotsin investoinnit ovat kokoluokkaa 400-500 miljoonaa euroa - joka kuukausi vuoteen 2025, luultavasti jopa vuoteen 2030!

 Rakentamista Pohjois-Norjassa, lokakuu 2017, 2170 MNOK


Julkaistu: 26.09.2017

Kategoria: YleisetRakentamista Pohjois-Norjan ja Pohjois-Ruotsin Arctic Europe alueella 750 miljoonaa euroa syyskuussa 2017


Hyvää alkanutta syksyä!

Heti alkuun muutama hyvä uutinen suomalaisista yrityksistä naapurimaissamme:

-Oululainen (Kempele) pörssiyhtiö rakennuskonserni Lehto Group laajentaa toimintaansa Ruotsiin. Uuden yhtiön nimi on Lehto Sverige Ab.

-Oulun ylpeys pelipuolelta, Ludocraft Oy, on nyt Norjan appstore listalla nr2 kehittämänsä Dragon Minders opetuspelin kanssa.

Uutisia Pohjois-Norjasta

-Amerikkalais norjalainen yritys Kolos As suunnittelee 600 000 m2 datakeskuksen rakentamista 2500 asukkaan Ballangeen joka sijaitsee Pohjois-Norjassa.

Energian tarve on tässä maailman suurimmassa datakeskuksessa 1 000 Megawattia jota voidaan verrata Luulajan Facebookin 120 Megawattiin.

-Tromssan lentokentällä on vilkasta. Heinäkuussa kentältä lensi 182 790 matkustajaa joka on 6,6 % kasvu verrattuna viime vuoteen. Vuoden 2017 kasvu on 9 %.

-Hyvä tilaisuus saada Pohjois-Norjan kontakteja on Arctic Frontiers tapahtuma Tromssassa 21-26.1.2018.Uutisia Pohjois-Ruotsista

-Euroopan isoin akkutehdas voi tulla Skellefteåån joka sijaitsee 250 km Suomen rajalta. Kaksi paikkakuntaa kilpailee tästä 4 miljardin euron sijoituksesta.

Northvolt Ab lupaa noin 3000 työpaikkaa tähän uuteen litiumioni akkutehtaaseen. Ympäristölupaa uudelle tehtaalle haetaan tämän syksyn aikana.

-LKAB teki 1.2 miljardin SEK voiton vuoden toisella neljänneksellä joten viime vuoden tappio on muuttunut voitoksi. Kaupunkien siirtoihin on varattu 17 miljardia SEK

joista 5 miljardia SEK on jo käytetty uuteen rautatiehen, viemäreihin, sähkölinjoihin sekä uusiin asuinrakennuksiin.

-Pajalan rautamalmi kaivos on saanut uuden omistajan. Abecede Ab osti konkurssipesän ja suunnitelmissa on kaivoksen uudelleen käynnistäminen joka on mahdollista

rautamalmin nykyisellä hintatasolla ilman edellisen omistajan miljardivelkataakkaa. Suunnitelmissa on myös Pajalan Sahavaaran malmikaivoksen käynnistäminen. 

 

Norja, avoimet arkkitehtikilpailut syksyllä 2017

-Uusi museorakennus, Norsk Skogfinsk Museum Svullrya, Grue Finnskog. Materiaali on nyt haettavissa osoitteesta

https://www.arkitektur.no/konkurransens-hjemmeside-museumsbygg-skogfinsk-museum Ruotsi, avoimet arkkitehtikilpailut syksyllä 2017

-Uusi lukiorakennus Lundiin. Kilpailu alkaa syyskuussa ja loppuu helmikuussa 2018. Ensimmäinen karsinta  lokakuussa. Yhteyshenkilö eva.lindholm2@lund.se

Rakentamista Pohjois-Norjassa, syyskuu 2017, 4300 MNOK


Julkaistu: 15.09.2017

Kategoria: YleisetTule rakentamaan tulevaisuutta


OPISKELE INSINÖÖRIKSI RAAHESSA

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutus johtaa tekniikan ammattikorkeakoulututkintoon, josta käytetään insinöörin (AMK) nimikettä. Opintojen laajuus on 240 opintopistettä. Opinnot kestävät noin 4 vuotta ja ne suoritetaan monimuotoisena yhdistäen eri opiskelumuotoja. Koulutuksessa on sekä lähiopetuspäiviä että itsenäistä verkko-opiskelua. Lähiopetus tapahtuu Raahen Ammattiopistossa, yhteistyössä Kajaanin Ammattikorkeakoulu.

Koulutuksessa perehdytään erityisesti rakennustuotantoon, korjausrakentamiseen ja kiinteistöjen pitkän tähtäimen kunnossapitosuunnitteluun. Yhteisissä ammatillisissa opinnoissa saadaan laaja perusosaaminen rakennustekniikan eri aihealueilta. Suuntaavissa opinnoissa syvennetään tuotantotekniikkaan, isännöintiin tai puurakentamiseen liittyvää osaamista. Aiemman opintomenestyksen perusteella opiskelijoilla on mahdollisuus näyttää osaamisensa myös AHOT – aikaisemmin hankitun osaamisen tunnustamisen menetelmin esim. matematiikassa, fysiikassa ja englannissa. Opetuksessa kerrataan matemaattisten työkalujen teoriaa sekä käydään läpi fysiikan ja matematiikan käytännön harjoituksia. Englannin kielessä hankitaan perusta tekniikan alan kirjallisuuden ym. seuraamiseksi. Lisätieto koulutuksesta

HAE TAMMIKUUSSA 2018 ALKAVAAN KOULUTUKSEEN YHTEISHAUSSA 6.−20.9.2017. Valmennaudu marraskuussa 2017 pidettävään pääsykokeeseen Raahe-opistossa 24.8. alkavalla preppauskurssilla ja harjoituskokeella. Lisätietoja kurssista opistopalvelut.fi/raahe Lisätietoja koulutuksesta www.opinto-opas.kamk.fi

Koulutuspäällikkö Jari Kähkönen, rakennus- ja yhdyskuntatekniikka 044 710 1303 jari.kahkonen@kamk.fi

Lisätietoja ammattikorkeakouluun hakemisesta www.opintopolku.fi/ammattikorkeakouluRaahe rakentaa tulevaisuutta! Yrittäjä - taitoa tarjolla! YHTEISIIN PROJEKTITÖIHIN JO OPINTOJEN AIKANA!

Valmistumisvaiheen opiskelijoilla ammattiopintoihin liittyy käytännönläheisiä ja työelämästä tulevia projektitöitä yritysten ja alan toimijioiden kanssa. Projekti voi olla vaikkapa taloyhtiön huoltokirjan laatiminen tai julkisivukorjaussuunnitelma. Vaikka insinööriopiskelijoiden opinnäytetöiden aiheet ovat hyvinkin työelämälähtöisiä, on projektityöt koettu tärkeiksi ja mielekkäiksi tavaksi soveltaa opittu asia käytäntöön. Koulutus antaa valmiudet monipuolisiin töihin, ei pelkästään rakennustyömaalle vaan esimerkiksi myös korjausrakentamiseen, isännöintiin ja suunnittelutehtäviin. Osa valmistuneista on myös perustanut oman yrityksen. LISÄTIETOJA: Koulutuspäällikkö Jari Kähkönen, rakennus- ja yhdyskuntatekniikka 044 710 1303 jari.kahkonen@kamk.fi


Julkaistu: 05.07.2017

Kategoria: YleisetBusinessOulun ja Lapin Kauppakamarin kuukausiraportti Arktisen Euroopan ja Murmanskin alueen tarjousmahdollisuuksista


Hyvää kesän jatkoa,

BusinessOulu julkaisee Pohjois-Norjan sekä Pohjois-Ruotsin tarjouspyynnöt kuukausittain. Tieto jaetaan tasapuolisesti kaikille Suomen kaupunkien BusinessOulun kaltaisille liikelaitoksille jotka levittävät tiedon oman alueen yrityksille. Tietoa jaetaan myös suurlähetystöjen, TEM, Finpron, kauppakamarien, yrittäjien yhdistyksien, maakuntaliittojen sekä EU-toimistojen kautta.

Lapin Kauppakamarin toimitusjohtaja, Timo Rautajoki, tiivistää Murmanskin alueen projektit sekä liikennetilanteen Koillisväylällä. Hienoa että Timolla on näin tarkkaa tietoa alueen mahdollisuuksista. Lue tiivistelmäKesälomat lähestyvät joten Pohjois-Norjan ja Pohjois-Ruotsin alueella on hiljaisempaa mutta on hyvä muistaa että syksy tuo jo tullessaan reilut 2 miljardin Euron rakennusurakat.

Kyseiset urakat löytyvät liitteen lopussa. Urakat liite


Julkaistu: 29.06.2017

Kategoria: YleisetSuurhankeviestit kesäkuu 2017


Suurhankeviestit kesäkuu 2017


Julkaistu: 26.06.2017

Kategoria: YleisetSyventävän koulutusohjelman toteutus työnjohdolle, projektipäälliköille ja nokkamiehille alkamassa syksyllä.


Alkavalle kurssitoteutukselle on ilmoittautumisia, mutta vielä muutama tarvitaan, että saadaan kurssit käynnistymään. Aiemmin tavoiteltu aikataulu, jonka mukaan kurssit olisivat startanneet ennen kesää ei toteudu. Sen sijaan tavoitteena on aloittaa jaksot elokuussa ja vastaavasti jatkaa niitä tahdilla 2-3 jaksoa/vuosineljännes. Kurssin käynnistymiseen on tietty minimiosallistujamäärä ja tarvitsemme vielä muutaman ilmoittautujan mukaan, että saamme toteutuksen käyntiin. Olkaa yhteydessä. Tarkemmat päivämäärät kurssijaksoille voidaan sovitella yhdessä osallistujien kanssa. Lisätietoa kursseista : http://mailchi.mp/51b33e55e10b/turvapuiston-uutiskirje-kevt-2017-tulevia-tapahtumia-tyturvallisuuden-mittaristokysely-ja-koulutuksia-2397777 


Julkaistu: 06.06.2017

Kategoria: YleisetRakentamista Ruotsissa ja Norjassa sekä infrahankkeita Venäjällä


Suomella menee hyvin. Suomen talouden uskotaan kasvavan tänä vuonna 2 %. Kotimainen kulutus ja investoinnit sekä kasvavat vientiluvut ovat positiivisella tasolla. Meillä on myös hyvät naapurit. Pohjois-Norjan ja Pohjois-Ruotsin rakentaminen avaa mahdollisuuden kasvattaa Suomen vientiä reilut 2.5 miljardia euroa vuoden 2017 viimeiset 6 kk. BusinessOululla on tarkka tieto näistä projekteista.

On myös ilahduttavaa että Venäjän projekteilla menee hyvin. Presidentti Vladimir Putin lupaa Koillisväylästä ympärivuotisen liikenneväylän, lisää tästä alempana.

”Onko yritykselläsi liiketoimintaa Norjassa tai Venäjällä?

Tiesitkö, että Finnveralla on edustus molemmissa maissa, ja he toimivat yhdessä lähetystön, Finpron ja Tekesin kanssa.

Norjan liiketoimintaan ja suunnitelmiin liittyen voit olla yhteydessä

aluejohtaja Markus Laakkoseen +358 400 843 816 markus.laakkonen@finnvera.fi sekä

Venäjän liiketoimintaan ja suunnitelmiin liittyen edustuston päällikkö Timo Pietiläiseen +358 40 508 8956 timo.pietilainen@finnvera.fi”Pohjois-Norjassa on isompia projekteja rakennusvaiheessa syksyllä 2017. Näiden projektien arvo on noin 12 miljardia NOK sekä suunnitteluvaiheessa lisää projekteja vielä tälle vuodelle noin 1,6 miljardilla NOK.

Kesäkuussa 2017 rakennetaan Pohjois-Norjan 66 kohteessa noin 1 miljardilla NOK.Pohjois-Norjan nyt meidän tiedossa olevat investoinnit ovat tällä hetkellä kokoluokkaa 1,5 miljardia € loppuvuodelle 2017!

Listasta puuttuvat Norjan 230 miljardin NOK vuosittaiset öljy- ja kaasuteollisuuden investoinnit.

Uutisia Goliat öljykentältä on että Eni Norge saa porata kaksi uutta ”kaivoa” joista toinen tulee tuotantoon.

Norjan Oljedirektorat laskee Norjan Barentsin meren itäpuolen tuottavan noin 8.6 miljardia tynnyriä (= 1370 milj. Sm3) öljyä ja kaasua.

Lisää uutisia www.petroarctic.no  

Norjan julkiset kilpailutukset löytyvät www.findcontracts.no

Syksyn 2017 hieman isompia projekteja.

- E6 levennys välillä Nord-Trøndelag grense-Osen, 132 km, 3 miljardia NOK.

  Urakoitsija: Pål Syse Skanska Norge As Oslo.

- Narvikkiin uusi asuinalue joka sisältää myös kaiken infran, Havnefronten bydel. 2 miljardia

  NOK. Rakennuttaja: Lars Skjönnås Narvikgården As.

- Rana Brennåsen rakentaa uuden asuinalueen, noin 200 asuntoa. 2 miljardia NOK.

  Rakennuttaja: Rune Hogh Rana Kommune.

- 480 uutta asuntoa Tromssan Workinnmarkaan. 1 miljardi NOK.

  Urakoitsija: Torgeir Ingebrigtsen Consto As Tromsö.

- E6 levennys välille Svenningelv-Lien Grue kommune, 17 km. 800 miljoonaa NOK.

  Rakennuttaja: Dagfinn Brakken Statens Vegvesen Region Nord Mosjoen.

- Bodön kaupungintalon laajennusta, 5500 m2. 550 miljoonaa NOK.

  Urakoitsija: Anders Jelstad Gunvald Johansen Bygg As Bodö.

- Harstadin liikekeskuksen laajennusta ja uusia asuntoja samaan rakennukseen, 4000 m2.

  500 miljoonaa NOK. Urakoitsija Arne Vannebo Salto Eiendom As Asker.

- 150 uutta asuntoa Kirkenesiin. 500 miljoonaa NOK.

  Rakennuttaja: Thore Amundsen Rabas As Kirkenes.

- 179 uutta asuntoa Hammerfestin Rypefjordiin, 13 500 m2. 500 miljoonaa NOK.

  Rakennuttaja: Rypefjord Marina As.

- Uusi hoivakoti Altaan, 24 000 m2. 500 miljoonaa NOK.

   Rakennuttaja: Johan Fredrik Nilsen Alta Kommune.

- 200 uutta asuntoa Harstadin Kanebogeniin. 500 miljoonaa NOK.

   Rakennuttaja: Steinar Nilsen, Nilsen & Haukland As.Suunnitteluvaiheessa on myös

uusi logistiikkasatama Breivikaan (270 miljoonaa NOK), uusi tuulivoimala Tysfjordiin (90 MW, 250 miljoonaa NOK),

teollisuusalue Kvalsundiin (200 miljoonaa NOK), kalanviljelylaitos Lebesbyhyn (125 miljoonaa NOK),

vesivoimala Kvalsundiin (23 GWh, 100 miljoonaa NOK), Biomar As rakentaa uuden kalaruoka tehtaan Myreen (100 miljoonaa NOK)

sekä noin 30 pienempää vesivoimalaa (600 miljoonaa NOK).  Näiden isompien projektien lisänä kesäkuun rakennus projektien arvo noin 1 miljardi NOK.

Projektit ovat kokoluokkaa 500 000 NOK – 145 000 000 NOK ja sisältävät

rakennustöitä, teiden kunnostusta, rakennusten kunnostusta sekä uusia asuin- ja konttorirakennuksia, uusi silta Fausken eteläpuolella,

tunneleiden sähköistämistä sekä teiden kunnostustöitä. Kohteita on 66 kpl. Lisää infoa kohteista jukka.olli@businessoulu.comPohjois-Ruotsissa on isompia projekteja rakennusvaiheessa syksyllä 2017. Näiden projektien arvo on noin 7.9 miljardia SEK sekä

suunnitteluvaiheessa lisää projekteja vielä tälle vuodelle noin 2 miljardilla SEK.

Kesäkuussa 2017 rakennetaan Pohjois-Ruotsin 80 kohteessa noin 1 miljardilla MSEK.Joten Pohjois-Ruotsin, nyt meidän tiedossa olevat investoinnit, ovat kokoluokkaa 1 miljardi € loppuvuodelle 2017!

Katso myös kohteet LKABn kaivosyhtiöltä http://supplier.lkab.com/Notice/NoticeList.aspx

Syksyn 2017 hieman isompia projekteja.

- 440 uutta tuulivoimalaa Piteåån, 3 miljardia SEK.

  Rakennuttaja: Caroline Lithner Markbygden Vind Ab Umeå.

- 3 uutta asuinrakennusta joissa 300 asuntoa Luulajassa, Kuststad Luleå etapp2, Innerstaden 2:34.

  1 miljardi SEK. Urakoitsija: Thord Gustafsson Nåiden Bygg Ab.

- Jätteenpolttolaitos Bodeniin. 700 milj. SEK.

  Urakoitsija: Erling Frisk NCC Sverige Ab Luleå.

- Rautatien huoltotöitä välille Holmsund - Boden Södra. 500-700 milj. SEK.

  Urakoitsija: Infranord Ab Region Nord Luleå.

- Rautatien huoltotöitä välille Luleå - Murjek. 500-700 milj. SEK.

  Urakoitsija: Robert Eriksson BDX Företagen Ab.

- Uusi kulttuuritalo Skellefteåån, 12 000 m2. Sisältää 5700 m3 liimapuuta, 3000 m3 KL-puuta C24,

  180 tonnia rautaa ja 4 000 m3 betonia sekä maatyöt, sähkötyöt, ilmastointi ja VS-työt.

  Rakennuttaja: Lars Hedqvist Skellefteå kommun. 500 milj. SEK.

- Uusi lukio ja aikuiskoulutuskeskus Jällivaaraan, Kunskapshuset. Sisältää maatyöt 14 000 m2 ja

  35 000 m3. Rakennuttaja: Lennart Johansson Gällivare kommun. 500 milj. SEK.

- Facebookin uusi datahalli Luulajaan, kolmas halli. Luultavasti 25 000 m2 ja 1 miljardi SEK.

  Rakennuttaja: Pinnacle Sweden Ab.Suunnitteluvaiheessa on myös uusi LNG terminaali Piteån Haaraholmeen (450 milj. SEK),

uusi vesilaitos Hemavan Storuman kuntaan (31 milj. SEK), LKABn Svappavaaran kaivoksen laajennus (>1 000 milj. SEK)

sekä Bolidenin Aitikin laajennustyöt (jäljellä >500 milj. SEK).  Näiden isompien projektien lisänä kesäkuun rakennus projektien arvo noin 1 miljardi SEK.

Projektit ovat kokoluokkaa 500 000 SEK – 125 000 000 SEK ja sisältävät rakennustöitä, purkutöitä, pyörä- ja kävelykatuja,

teiden kunnostusta, uutta tekonurmea jalkapalloareenoille, rakennusten kunnostusta sekä uusia asuin- ja konttorirakennuksia,

mökkikyliä sekä tuulivoimaloita. Kohteita on 80 kpl. Lisää infoa jukka.olli@businessoulu.comTukholman alue ja muu Ruotsi

Pohjois-Ruotsin investoinnit ja rakentaminen on suurta ja positiivista sekä hyvä yrityksillemme koska kilpailu pohjoisessa ei ole yhtä

veristä kuin Tukholman alueella. Tässä kuitenkin katsaus Tukholman infran parantamisesta ja uusista asunto alueista joiden lasketaan

luovan satoja tuhansia uusia työpaikkoja.

Budjetti alla mainituille Tukholman investoinneille on 30,2 miljardia SEK.

-Uusi metrolinja välille Älvsjö-Fridhemsplan

-Metrolinjaa jatketaan Roslagbana-City

-Tukholman etelän raitiotietä laajennetaan

-Hagalundiin uusi metroasema

-Uusia asuntoalueita noin 100 000 asunnolle on suunnitteillaMuu Ruotsi, tässä muutama esimerkki

-Projekti Ostlänken, joka on kaksoisraide välille Linköping - Järna ja  Storstockholm via

Norrköping - Nyköping/Skavsta ja Trosa/Vagnhärad, luo noin 25 000 uutta  työpaikkaa.

-Suurnopeusjunaverkko, jonka budjetti on 230 miljardia SEK, luo noin 80 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2035 mennessä.Traficon – Tie- ja liikennehankkeiden tietoja Venäjältä

Tilatkaa uutiskirje osoitteesta juha.hyvarinen@traficon.fiTässä poimintoja tammi-maaliskuun uutiskirjeestä

- Vnešekonombank (VEB) – pankki Silkkitien rahoittajaksi Venäjällä

  Vuoteen 2019 mennessä Venäjä kunnostaa kaikki Silkkitiehen, 3 800 km, kuuluvat maantiet.

- M11 Moskova-Pietari moottoritie saa viisi miljardia ruplaa lisärahoitusta

- Moskova – Kazan suurnopeusrata

  Suurnopeusradan pituus on 770 km, matka-aika on 3,5 tuntia. Radan odotetaan valmistuvan 

  vuoteen 2023 mennessä muodostaen osan Euroopan ja Aasian välistä maailmanlaajuista   

  liikennekäytävää (niin sanottua Silkkitietä).

- Belkomurin ratahankkeen kuulumisia

- Arkangelin syväsataman ensimmäinen rakennusvaihe valmistunee vuoteen 2023 

  mennessä

- Koillisväylästä tulee ympärivuotinen liikenneväylä

  Lähitulevaisuudessa Koillisväylästä tulee ympärivuotinen liikenneväylä. Näin ilmoitti  

  presidentti Vladimir Putin kansainvälisessä arktisessa foorumissa. Presidentin

  toimeksiannosta perustetaan Koillisväylän kaikkine lähitukialueineen kehittämisestä

  vastaavan virasto. Vladimir Putinin mukaan Koillisväylän kuljetusten odotetaan kasvavan

  30 mln tonniin vuoteen 2035 mennessä.

  Vuoden 2016 kuljetukset olivat yli 7 miljoonaa tonnia, josta suurin osa tuli Prirazlomnojen

  öljy- ja kaasuesiintymistä sekä Sabetan satamasta. Kansainvälinen kauttakulkuliikenne teki

  240.000 tn.

  Jäänmurtajatilanne on edelleen hälyttävä: vuosien 2021–2022 jälkeen jää vain neljä

  ydinjäänmurtajaa. Koillisväylän kehitystä estää heikko satamainfrastruktuuri, tankkaus- ja

  huoltopalvelujen puuttuminen, riittämätön hydrometeorologinen tuki, jäänmurtopalvelujen

  hinnoittelu, huono viestintä ja pula pätevästä henkilöstöstä.

  Koillisväylän reitin varrella toteutettavat hankkeet:

  * Sabetan satama

  * Arktinen portti –niminen öljyterminaali Obin poukamassa on otettu käyttöön toukokuussa

    2016; terminaalin kapasiteetti on 8,5 mln tn

  * Narjan-Marin ja Indigan satamien rekonstruointi

  * Uusi öljyterminaali Enisey - joen suistossa

  Esisuunnitteluvaiheessa olevat hankkeet:

  * Arkangelin syväsatama

  * Nesteytetyn kaasun terminaali Ob-joen poukamassa

  * Hiiliterminaali Eniseyn lahdessa

  * Terminaali Laptevin meren Olenekin lahdessa

  * Hiiliterminaali Beringovskin satamassa

- Venäläisten alusten ainutlaatuinen matka Koillisväylällä

   Ensimmäistä kertaa arktisen navigoinnin historiassa laivasaattue käytti Koillisväylää

    joulukuun lopussa 2016– tammikuun alussa 2017. Koillisväylän navigointikausi on

   heinäkuun puolesta välistä marraskuun loppuun. Saattueeseen osallistuivat:

   ydinjäänmurtaja ”Voiton 50 vuotta”, öljyalus ”Perämies Ovtsyn” sekä Audax ja

   Arktika-1 alukset.

- Telia on rakentanut valokaapelilinjan Tukholmasta Pietariin

   Linja kulkee Tallinnan kautta ja mahdollistaa eri operaattoreille nopean internetyhteyden

   Baltian maissa, Venäjällä ja ulkomailla. Lisäksi yhtiö on uudistanut Itämeren pohjalla

   kulkevan kaapelinsa. Uusi linja mahdollistaa kauttakulkuliikennettä asiasta Venäjälle ja

   Eurooppaan.

- Avtonetin hanke ”Erityismarkkinat: automaattiajoneuvot joukkoliikenteessä” saa valtion tukirahaa

   Avtonet -yhdistyksen hanke ”Erityismarkkinat: autonomiset ajoneuvot joukkoliikenteessä”

   saa 200 miljoonaa ruplaa valtion rahaa. Seuraavan kahden vuoden kuluessa Volgabus -

   yhtiö koestaa robottibusseja eri ilmasto olosuhteissa testialueilla. Vuonna 2017 valmistuvat

   autonomisten ajoneuvojen liikennettä yleisillä teillä tukevat muutokset Venäjän

   lainsäädäntöön. Kyseisten muutosten odotetaan astuvan voimaan seuraavan kolmen

   vuoden kuluessa. Avtonet –yhdistyksen tehtävänä on autonomisten ajoneuvojen suunnittelu,

   valmistus ja markkinointi Venäjällä. Yhdistyksen jäsenistä mainittakoon KamAZ, Sollers,

   GAZ-yhtymä ja NAMI.

- Ensimmäinen autonominen raskas ajoneuvo tulee Moskova-Krasnodar valtatielle elokuussa 2017

  Venäjän tielaitoksen johtaja Roman Starovoitin mukaan elokuussa 2017 ensimmäinen

  autonominen raskas ajoneuvo tulee Moskova-Krasnodar valtatielle. Lisäksi vuonna 2018

  käynnistetään autonominen raskas liikenne M7 valtatiellä Kazan-Naberežnyje Tšelny osuudella.

  Autonomiset kuorma-autot varustetaan mm. GLONASS -järjestelmällä. Toukokuusta 2017

  lähtien uusia autonomisia kuorma-autoja testataan Moskovan lähellä sijaitsevalla Šahovon

  testialueella. Autonomisen liikenteen tiekartan mukaan ensimmäisen kotimaisen

  autonomisen ajoneuvon kuuluu poistua kokoonpanolinjalta vuonna 2035.

- Pietarin ja Leningradin alueen välistä pikaraitiotietä aletaan rakentamaan vuonna 2018

- Leningradin alue saa uuden lentokentän

- Vuonna 2017 saatetaan päätökseen Pietarin ja Arkangelin välinen oikotie joka lyhentää matkaa 350 km.

Ystävällisin terveisin

Jukka Olli

BusinessOulu

Finnish Business Hub Gällivare/Tromsö

www.businessoulu.com


Julkaistu: 01.06.2017

Kategoria: Yleiset© Oulun Kauppakamari